Álláskeresői hírek

Társadalmi vállalkozásokról tanácskoztak

2018 november 26.

A társadalmi problémák megoldását (például sérültek oktatását) segítő vállalkozásokról tartottak ma konferenciát a Megyeházán. A résztvevő szakemberek megvitatták, hogyan tudja segíteni munkájukat a Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat.

Több, mint 130 olyan vállalkozás működik Hajdú-Bihar Megyében, amelyek célja valamely társadalmilag fontos probléma megoldása. Ilyen lehet a fogyatékkal élők számámára oktatási és képzési lehetőségek biztosítása, vagy munkanélküliek foglalkoztatása. A szervezetek a keletkezett bevételeiket visszaforgatják a vállalkozásaikba. A társadalmi célú vállalkozások problémáinak feltárására szerveztek ma konferenciát a Megyeháza Bocskai termében „Társadalmi vállalkozások a gazdasági életben” címmel. A résztvevőket Dobi Csaba, a Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat jegyzője köszöntötte, aki kiemelte: ezen szervezetek fontos lépcsőfokot jelentenek az elsődleges munkaerőpiac felé azok számára, akik még nem felkészültek erre.

-A konferencia célja, hogy a résztvevők megosszák egymással a már jól működő gyakorlatokat, és bemutassák a felmerülő problémákat. A Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat számára különösen fontos, hogy megismerje, milyen gondokkal küzdenek a megye társadalmi vállalkozásai. Ezek alapján konkrét segítő intézkedéseket tudunk tenni. Azt szeretnénk elérni, hogy minél többen tudjanak elhelyezkedni az elsődleges munkaerőpiacon, és hosszú távon egyre kevesebben vegyék igénybe a közmunka programokat. Ebben játszanak fontos szerepet a társadalmi vállalkozások azzal, hogy munka-, illetve fejlődési lehetőséget nyújtanak olyanok számára, akik még nem tudnak belépni az elsődleges munkaerőpiacra – tette hozzá Dobi Csaba.

A konferencia a TOP-5.1.1.-15-HB1-2016-00001 azonosító számú, a „Megyei szintű foglalkoztatási megállapodások foglalkoztatási- gazdaságfejlesztési együttműködések” elnevezésű projekt részét képezte. Ennek keretében bérköltségre, vállalkozóvá válás támogatására és képzésekre lehet pályázni, elősegítve a foglalkoztatás bővülését a megyében. A konferencia kísérőrendezvényeként kiállítást is tartottak olyan plüssfigurákból és ételekből, melyeket társadalmi vállalkozás keretében foglalkoztatottak -köztük fogyatékkal élők- készítettek.