Álláskeresői hírek

Együttműködés az agrárszakképzés népszerűsítéséért

2019 január 23.

Együttműködési megállapodást kötött a Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat és a Debreceni Egyetem Balásházy János Gyakorló Középiskolája és Kollégiuma.

Az együttműködés célja, hogy az Intézmény a Megyei Önkormányzat segítségével a települési önkormányzatokkal kapcsolatokat kiépítve az agrárszakképzést népszerűsítse, erősítse. Ezáltal támogatják a munkaerő megtartó képességet, az agrárszakember képzés utánpótlásának biztosítását, a fiatal munkavállalók helyben maradását, vállalkozóvá válását. Az együttműködés további célja a Hajdú-Bihar megyei agrárszakképzés eddigi eredményeinek megőrzése, valamint fejlesztése, különös tekintettel a települések közötti egyenlőtlen képviseletre a középfokú mezőgazdasági szakképzésben.

A fenti célok megvalósítása érdekében:

  • a Debreceni Egyetem Balásházy János Gyakorló Középiskolája és Kollégiuma vállalja egyebek mellett pályaorientációs program és ösztöndíjrendszer létrehozását, magas minőségű kollégiumi ellátás biztosítását, egyéni fejlesztési és tehetséggondozási program kidolgozását, továbbá közreműködik külföldi tanulmányutakon való részvétel szervezésében, tevékenységéről pedig beszámol a Megyei Közgyűlés előtt.
  • a Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat pedig az Intézmény által biztosított információk alapján tájékoztatja a települési önkormányzatokat a képzésekről, rendezvényekről és egyéb tevékenységekről. Továbbá kommunikációjában megjelenteti az Intézmény oktatási-képzési tevékenységéhez kapcsolódó aktuális információkat.

A megállapodást Pajna Zoltán, a Hajdú-Bihar Megyei Közgyűlés elnöke, valamint Filep Miklós, a Debreceni Egyetem Balásházy János Gyakorló Középiskolája és Kollégiuma vezetője írta alá, 2019. január 15-én, a Megyeházán. Az eseményen elhangzott: a Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat ösztöndíjprogramot indít közép- és felsőoktatásban tanuló fiatalok támogatására. A „Maradj Hajdú-Biharban!” ösztöndíjrendszer célja, hogy a fiatalokat segítse abban, hogy mind az iskolai éveik, mind a végzettség megszerzése után helyben maradjanak, tudásukat Hajdú-Bihar megyében hasznosítsák. Pajna Zoltán hozzátette, hogy a program részleteit a megyei közgyűlés soron következő ülésén határozzák meg január végén.