Aktualitások

Aláírták a szerződést, idén elkezdődhet a debreceni üzem építése, mely hatszáznál is több ember munkahelye lesz


Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/clients/client0/web2/web/wp-content/themes/hbm-paktum/functions.php on line 562
2022 június 17.

Debrecen – Csütörtök délután aláírta a város és a dél-koreai EcoPro BM vállalat azt az előzetes adásvételi szerződést, amely szerint az akkumulátoripari cég 44 hektáros területet vásárol a Déli Gazdasági Övezetben.

A város részéről Papp László polgármester és Kocsik-Marossy Virág, a Debreceni Vagyonkezelő Zrt. vezérigazgatója, illetve a koreai vállalat képviselője szignózták a szerződést. Információink szerint a terület régészeti feltárása, illetve az előkészítő földmunkák hamarosan megkezdődnek. A katódgyártó üzem építése pedig előreláthatóan év végén startol.

Mint ismert, tavaly decemberben jelentették be, hogy az EcoPro BM elektromos autók akkumulátoraihoz szükséges katódot gyártó üzemet épít Debrecenben 290 milliárd forintból. Ez a második legnagyobb értékű beruházás Magyarországon, melyről 2021-ben megállapodtak.

A vállalat 631 új munkahelyet teremt a cívisvárosban, s ez lesz az első Koreán kívüli üzemük.

A Déli Gazdasági Övezetben felépülő üzem az EcoPro BM Co. első Dél-Koreán kívüli beruházása. Debrecenben évi 108 ezer tonna katód alapanyagot gyártanak majd, ami 1 millió 350 ezer elektromos autó akkumulátorához elegendő.

Az EcoProt 1998-ban alapították, 2008 óta a Samsung rendszeres beszállítója, de együtt dolgozik a Hyundai Heavy Industries társasággal is. 

A magas nikkeltartalmú katódanyagok iránti kereslet elsősorban az elektromos járművek térhódításával nőtt sokszorosára, ezt az igényt szeretné kiszolgálni a vállalat. A katód az akkumulátor négy fő alkatrészének egyike, alapvetően meghatározza az akkumulátor teljesítményét.

Forrás: https://www.dehir.hu/debrecen/alairtak-a-szerzodest-iden-elkezdodhet-a-debreceni-uzem-epitese-mely-hatszaznal-is-tobb-ember-munkahelye-lesz/2022/06/16/