Aktualitások

2024-ben is folytatódik a Széchenyi Kártya Program

2023 november 10.

Jövőre a gazdasági növekedés helyreállítása érdekében a Széchenyi Kártya Program termékei továbbra is változatlan, rendkívül kedvező feltételek mellett lesznek elérhetők a kis- és közepes vállalkozásoknak. Ez azt jelenti, hogy a kormány döntése értelmében jövőre is a 2023-ban érvényes feltételek és termékstruktúra marad érvényben. Azaz, a Széchenyi Kártya Program 2024-ben is a futamidő végéig fix, ötszázalékos nettó ügyfélkamat mellett biztosít forrást a hazai kis- és közepes cégeknek – ismertette a Gazdaságfejlesztési Minisztérium. 

A kormány határozata szerint mintegy 1.400 milliárd forintnyi kötelezettségvállalásra nyílik lehetőség, az alábbi termékstruktúrában:

1. Széchenyi Kártya Folyószámlahitel és ezen belül Széchenyi Turisztikai Hitel
2. Széchenyi Likviditási Hitel
3. Széchenyi Beruházási Hitel és ennek részét képező Agrár Széchenyi Beruházási Hitel
4. Széchenyi Lízing
5. Széchenyi Mikrohitel
6. Széchenyi Kártya Klasszik (újonnan nem igényelhető)
7. Agrár Széchenyi Kártya Konstrukciók

Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter kiemelte, hogy a hazai kis- és középvállalkozások adják a foglalkoztatottak döntő részét, azaz több millió család megélhetését biztosítják. Ezért a kormány elkötelezett a szektor versenyképességének fokozása és a szektor megerősítése mellett. 2024 a gazdasági növekedés helyreállításának éve, amiben jelentős szerephez jut a Széchenyi Kártya Program is, hiszen a Baross Gábor újraiparosítási hitelprogrammal és a kamatstoppal együttesen 2023-ban mintegy 1,5 százalékos GDP-növelő hatással rendelkezik. Hozzátette: a vállalkozásoknak kettős transzformációt kell végrehajtaniuk, azaz zölddé és digitalizálttá kell válniuk amellett, hogy tovább növelik hatékonyságukat és termelékenységüket.

Bővül a program forráskerete

A Széchenyi Kártya Program már több mint két évtizede segíti a hazai mikro-, kis- és középvállalkozások finanszírozási szükségleteinek kielégítését. Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter jelezte: 2023-ban minden eddiginél több támogatást fizettek ki a kedvezményezetteknek, így többletforrások biztosítására is szükség van. A kormány arról döntött, hogy a támogatásokra rendelkezésre álló összeget további negyvenmilliárd forinttal bővíti. A program a mai napig népszerű és sikeres a vállalkozások körében, indulása óta eddig összesen 440 ezer vállalkozásnak nyújtott segítséget, mintegy 600 milliárd forint értékben. A 2023 elején elindult Széchenyi-kártya Max+ keretében eddig közel 42 ezer kérelmet fogadtak be, 1700 milliárd forint értékben, amelyből közel ezermilliárd forintnyit tesz ki a leszerződött ügyletek állománya. A források legnagyobb mértékben a kereskedelem és a gépjárműjavítás, az építőipar, a feldolgozóipar, a műszaki tevékenység, továbbá a szállítás és raktározás ágazatokba irányulnak.

Kamaránk a Széchenyi Kártya Program konstrukcióinak igénylése keretében végzi a kérelem előkészítését, a formai és kizáró feltételek egy részének ellenőrzését, valamint a konstrukciókhoz kapcsolódóan szaktanácsadással áll a vállalkozók szíves rendelkezésére Hajdú-Bihar vármegye 6 településén. További információ és kapcsolat: https://hbkik.hu/szechenyi-kartya/

Forrás: https://hbkik.hu/2024-ben-is-folytatodik-a-szechenyi-kartya-program/