Hajdú-Bihar Vármegye Önkormányzatának Közgyűlése 2021-ben fogadta el a Hajdú-Bihari Termékdíj adományozásának szempontrendszerét. A TOP_PLUSZ-3.1.1-21-HB1-2022-00001 azonosítószámú „Hajdú-Bihar megyei foglalkoztatási-gazdaságfejlesztési együttműködés” című projekt keretében kiírt pályázattal a vármegyei önkormányzatnak az a célja, hogy megvalósuljon a hagyományos, kézműves és tájjellegű termékei, élelmiszerei magas minőségi színvonalának elismerése, a vármegyében előállított termékek népszerűsítése, ismertségének növelése, az ilyen termékeket gyártók piaci lehetőségeinek bővítése, a piacra jutásának segítése, valamint a fogyasztók segítése a minőségtudatos, környezetbarát termék kiválasztásában. További cél a környezetbarát, tradicionális előállítási módok, a régi hagyományokra visszatekintő kézműves mesterségek, technikák megőrzése, továbbvitele, a társadalmi kohézió és a közösségi szellem erősítése.
A termékdíj elnyerésével lehetőség nyílik a nyertes termék csomagolásán és a termékkel kapcsolatos marketingtevékenység során a vármegyei önkormányzat által kiadott „Hajdú-Bihari Termékdíj logó” feltüntetésére, valamint a Termékdíj elnyerését igazoló oklevélnek a kihelyezésére az előállítás/értékesítés helyén.
A Hajdú-Bihari Termékdíj 2024. évi felhívására benyújtott 42 darab pályázatból a bírálóbizottság döntése alapján a következő pályázók és termékük részesültek Hajdú-Bihari Termékdíjban 2024. május 24-én:
Mezőgazdasági termékkategóriában:
Növényi eredetű terméktípusban:
- Ari Sándor – Házi csípős gulyáskrém
- Bogár Márk – Erős narancsos chili szósz
- Heit Lóránd Levente – Öregapó zöldségkrém tormával és mustárral
- Örvendi László – Gazduram Kistermelői szilvalekvár
- Paksi János – Birsalmalekvár
Állati eredetű terméktípusban:
- Gyugos Zoltánné – Parenyica sajt
- Hegyesi Péter – Termelői akácméz
- Tóth János – Termelői erdei vadvirágméz
Készételek, vizek, italok terméktípusban:
- Kiss Sándor – Puszta Gyöngye szikvíz
- Láposi Istvánné – 7 gyógynövényes szirup (nem tudott jelen lenni az ünnepségen, a díjat később veszi át)
- Takács István – Bárándi házi jellegű, 5 kg-os kovászos kenyér
Kézműves termékkategóriában:
- Balogh Sándorné – Fonott sámli
- Dobosné Hajdu Anikó (Öltögetők Klubja, Hajdúsámson) – Úrasztali terítő
- Szekeres Szilvia – Kerámia boros készlet
A díjazottaknak gratulálunk és további munkájukhoz sok sikert kívánunk!
https://hbmo.hu/portal/2024/05/osszeult-a-varmegyei-kozgyules/