Aktualitások

Itt a bejelentés: jön a kormány gazdaságélénkítő csomagja!

2024 július 08.

A kormány döntésének megfelelően a Nemzetgazdasági Minisztérium 2024. szeptember 30-ig két új akciótervet dolgoz ki a kkv-k helyzetének javítása, illetve a turisztikai teljesítmény növelése érdekében, közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium.

A kkv-k alapjaiban határozzák meg a magyar gazdaság versenyképességét, ezért a működési környezet javításával szükséges tovább erősíteni a hazai vállalkozások hatékonyságát, termelékenységét és eredményességét. A kidolgozás alatt álló akcióterv mindennek érdekében olyan beruházások támogatására, illetve olyan olcsó hiteleket biztosító finanszírozási programokra és ösztönző eszközökre fog javaslatot tenni az adminisztrációs terhek csökkentése mellett, amelyek támogatják és felgyorsítják a vállalkozások zöld és digitális átállását – írja az NGM.

A kkv akcióterv célja, hogy a hazai vállalkozások teljesítménye érdemben növekedjen, egyre több magyar cég jelenjen meg a nemzetközi piacokon és a hazai vállalkozások egyre feljebb lépjenek a beszállítói láncolatokban.

Először Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke mondta azt, hogy nagy kihívások előtt állnak a magyar kkv-k, ezért szükség lenne egy gazdaságerősítő programra. „Szerintünk kell egy gazdaságerősítő vagy gazdaságvédelmi program, amelyre építhetnénk a növekedésünket”. Szükség lenne egy olyan kormányzati programra, amely nagyjából úgy nézne ki, hogy egy vállalkozás beletesz egy forintot a beruházásba, és a kormány mellé tesz egy forintot vissza nem térítendő támogatásként – tette hozzá Parragh.

Az NGM közölte: a turizmus a magyar gazdaság stratégiai fontosságú ágazata, amely a GDP több mint 10 százalékát biztosítja és közvetlen vagy közvetett módon 400 ezer embernek biztosít megélhetést. A turizmus fejlesztésén keresztül egyszerre növekedhet a hazai gazdaság teljesítménye és hazánk nemzetközi megbecsülése. A kormány célja, hogy

a vendégéjszakák száma 2030-ra elérje az 50 milliót, ezzel párhuzamosan pedig az ágazat hozzájárulása a GDP-hez 16 százalékra növekedjen. Ennek érdekében a kormány célzott turisztikai akciótervet dolgoz ki.

Az akcióterv központi eleme lesz – a működési feltételek és környezet javítása mellett – az újra magyar tulajdonba lévő reptér, mint az ország kapujának, bekapcsolása az ágazat teljesítményének fokozásába. A reptér ugyanis jelentős fejlesztés előtt áll, utasforgalma belátható időn belül 20 millióra emelkedhet, amely óriási lehetőséget jelent a turizmusban dolgozók számára is.

Az akcióterv emellett olyan intézkedésekre fog javaslatot tenni, amelyek javítják a vidéki turizmus teljesítményét, ezzel is erősítve a vidék népességmegtartó erejét

– írja az NGM.

A kkv, illetve a turisztikai akcióterv végső soron hozzájárul, hogy Magyarországon tovább emelkedjen a foglalkoztatottak száma és aránya, továbbá ahhoz is, hogy hazánk gazdasági fejlettsége 2030-ig elérje az uniós átlag 90 százalékát. Az akciótervek pontos tartalmáról a kormány, illetve a Nemzetgazdasági Minisztérium kellő időben tájékoztatni fogja a nyilvánosságot.

Forrás: hbkik.hu